Kolesarjenje po Ribniški dolini

14. Junij 2017 • Izleti • objavil Administrator

IZHODIŠČE: Sv. Križ

IZHODIŠČE: Sv. Križ

IZHODIŠČE – krajša pot: Rokodelski center Ribnica

IZHODIŠČE – krajša pot: Rokodelski center Ribnica

Ribniško polje na zahodu Dolenjske je ujeto med razpotegnjena kraška hrbta: na eni strani se nad njim dviga 1254 metrov visoka Velika gora, na drugi pa slabih tristo metrov nižja Mala gora.

Ribniško polje na zahodu Dolenjske je ujeto med razpotegnjena kraška hrbta: na eni strani se nad njim dviga 1254 metrov visoka Velika gora, na drugi pa slabih tristo metrov nižja Mala gora.

Izhodišče: Parkirišče pod cerkvijo Sv. Križ ob lokalni cesti med vasjo Breže in Jurjevica.

Pot do izhodišča: Iz regionalne ceste Ljubljana-Kočevje v razdalji 200 m od križišča Žlebič zavijete desno v smeri vasi Breže, za vasjo Breže zagledate ob cesti parkirišče pod cerkvijo in pokopališčem Sv. Križ.

Pot: Lahka, v glavnini ravninska. Podlaga: asfalt, le kratki odcepi so makadamski.

Razdalja: Pot je dolga okrog 23 km. Lahko jo podaljšate na 31 km s krajšim vzponom na Novo Štifto ali pa skrajšate na 15 km z izhodiščem Rokodelski center Ribnica (krožna pot Ribnica-Ribnica).

Potek trase

Od izhodišča kolesarite naravnost skozi vas Jurjevica, na sredini vasi v križišču zavijete ostro levo proti Ribnici in se peljete mimo vasi Sajevec. Ko dospete do table Ribnica, kolesarite po Opekarski cesti do križišča. Pred vami se nahaja grajski zid, tu zavijete desno v smeri Ceste na Ugar. Na desni strani po 100 m zagledate stavbo Rokodelski center, v katerem se nahaja muzejska trgovina, ogledate si lahko tudi razstave s področja rokodelstva in kulture.

Posestvo Ugar

Posestvo Ugar

Pot nadaljujete proti Ugarju, pred vami se razteza gozdnato območje Velike gore. Po približno 1 km poti za mostom zavijete desno v smeri Posestva Ugar. Uživate v pogledih na travnike, na katerih se pasejo konji, desno uzrete gospodarska poslopja, prostor za trening in prizorišče za tekme v skoku čez ovire. Pot nadaljujete po cesti ob posestvu, se držite leve in na križišču z znakom stop ponovno desno v smeri mostu čez potok Ribnica, po 100 m pa izberite smer levo na makadamsko pot, ki pelje ob gozdu, levo pa vam pogledi segajo do struge potoka Ribnica.

Ko prikolesarite na plano, takoj zagledate ribnik. Usmerite se na pot ob ribniku proti Prigorici do regionalne ceste, ki jo dosežete pri podjetju Inotherm.

Le nekaj metrov kolesarite ob glavni cesti v smeri vasi Prigorica, varno prečkate cestišče in zavijete levo (tabla Pokopališče). Kolesarite mimo pokopališča in po slabih 2 km prikolesarite do ceste, ki pelje v vas Lipovec, nato zavijete levo proti vasi.

Kolesarite skozi vas Lipovec, na križišču na koncu vasi zavijete levo na makadamsko pot smer Otavice-Ribnica.

Kolesarite skozi vas Otavice, na koncu vasi se vam odpre pogled na vrh Male Gore s cerkvico Sv. Ane, do katere iz smeri Ribnica-Lepovče vodi označena planinska pot.

Kolesarite naprej po istem neprometnem cestišču, prečkate železniško progo, takoj za njo pa obrnete desno proti Hrovači. Pred vami se že kažejo Plečnikovi zvoniki ribniške farne cerkve (glej prispevek Cerkev sv. Štefana, op. ur.).

Ribnica, Ribniški grad, Plečnikovi zvoniki

Ribnica, Ribniški grad, Plečnikovi zvoniki

Ko kolesarite skozi vas Hrovača, bodite pozorni na sredini vasi na desni strani na obnovljeno Škrabčevo domačijo, na levi strani na Boštjanovo hišo, v kateri je urejen aparthotel, naravnost pred vami pa se nahaja Kersničeva kovačnica.

Kolesarite skozi vas Hrovača do regionalne ceste, jo varno prečkate na prehodu za pešce in nadaljujete v smeri centra Ribnica. Ves čas do centra vidite Plečnikove zvonike.

Napoleonov most

Napoleonov most

V Ribnici si lahko ogledate osrednje mestno središče, grajski kompleks, v kolikor je odprt Muzej, si lahko ogledate muzejsko zbirko. V Miklovi hiši, ki se nahaja pred vhodom v grad, pa si lahko ogledate aktualno razstavo Galerije Miklova hiša.

Če načrtujete postanek za okrepčilo v Ribnici, priporočamo Gostilno in picerijo Harlekin. Lokacija: kolesarite iz centra Ribnice proti Ljubljani in po 150 m od semaforiziranega križišča zagledate na levi strani gostinski objekt.

Ribniški grad

Ribniški grad

V kolikor iz Ribnice odhajate iz grajskega kompleksa, se usmerite proti izhodu, pred seboj zagledate križišče in se vračate nazaj po Opekarski cesti proti Jurjevici, toda pred vasjo Sajevec in mostom zavijete desno na makadamsko poljsko pot (znak Prepovedano za tovorna vozila). Po 200 m se usmerite po cesti levo navzgor in kolesarite proti vasi Breže. Že zagledate zvonik cerkve Sv. Križa, pod katero se nahaja parkirišče.

Ko se pripeljete do križišča, uzrete lokalno cesto, po kateri ste se pripeljali do izhodišča Sv. Križ. Na desni strani zagledate tablo Makšar, kjer se lahko okrepčate in popijete vrček doma zvarjenega piva.

V kolikor pa želite nazaj na izhodišče, zavijete v križišču levo, se peljete mimo kapelic in ste že dosegli izhodišče po približno 24 km skupne vožnje.

Podaljšanje kolesarskega izleta do baročne cerkve Nova Štifta

Nova Štifta

Nova Štifta

Izlet lahko podaljšate do baročne cerkve Nova Štifta in nazaj za razdaljo 8 km, skupna prevožena pot 31 km.

Ko dospete na parkirišče, nadaljujete skozi vas Jurjevica. Na koncu vasi se pripeljete do table Sodražica-Nova Štifta, zavijete desno, nadaljujete po cesti (pogled levo na Novo Štifto), v križišču ravninskega dela ponovno zagledate usmerjevalno tablo. Zavijete desno navzgor na stransko cesto, vzpenjate se približno 1,5 km. Pred vrhom se vam odpre pogled na gričke posejane z vasicami in na Ribniško dolino. Ko dospete na vrh, priporočamo ogled znane baročne cerkve. Nazaj se vračate po isti cesti, sledi spust navzdol in na križišču zavoj desno za smer Jurjevica. Po 500 m ravninske poti zagledate pred manjšim mostom križišče. Odločite se lahko za zavoj desno na stransko cesto v smeri Ravni dol, kjer si po predhodni najavi lahko ogledate Maticovo Etno hišo.

Po ogledu se vračate nazaj do križišča in zavijete naravnost na makadam cesto, tej sledite 1,5 km do kamnoloma v smeri vasi Sušje. V križišču zavijete desno, sledite cesti čez most in naprej naravnost čez gozdiček. Ko prikolesarite po majhnem klancu navzgor, pridete ponovno v vas Breže, zavijete levo na cestišče in po 200 m prispete na parkirišče Sv. Križ.

Zgibanka Kolesarjenje po Ribniški dolini

Zgibanka Kolesarjenje po Ribniški dolini

prenesite zgibanko v PDF formatu

logo Lions klub Ribnica

Panoramska karta: Geodetska družba d. o. o. • Avtor besedila in fotografij: Mirjam Trdan