Kolesarjenje po Slemenih

21. Junij 2017 • Izleti • objavil Administrator

Kolesarjenje

Potek trase: Žlebič

ŽlebičGorenji LaziSinovicaPreska – pod vasjo Hudi KonecHojceSv. GregorHojceGašpinovoRigeljMaršičiPrapročeOrtnekŽlebič

Izhodišče: Žlebič – odcep za Gorenje Laze: Iz regionalne ceste Ljubljana–Kočevje pred tablo Žlebič zavijete desno – smer Gorenji Lazi. Najprej zagledate turistično tablo Žlebiška pešpot, če pa pripotujete z avtom, je 100 m naprej manjši kamnolom, kjer lahko parkirate.

Pot: Srednje zahtevna, podlaga: asfalt, le kratki odcepi so makadamski.

Razdalja: Okrog 20 km, nadmorska višina izhodišča: 512 m, najvišje točke: Sinovica 735 m, Sveti Gregor 736 m.

Slemena

Slemena ležijo severno od Ribniškega polja, gre za slemenasto-dolinast relief z globokimi, tesnimi grapami in strmimi pobočji, ki v vršnem delu prehajajo v kopaste vrhove in zaobljena slemena. Večji del ozemlja pripada Občini Ribnica, le vasi Preska in Sinovica se nahajata v Občini Sodražica. Sveti Gregor predstavlja središče Slemen. Stoji na razglednem vrhu, od koder v velikolaški smeri sega pogled na planoto Rute s cerkvijo Sv. Primoža, na cerkev na Mali Slevici, na Rob, Krvavo peč, vrh Osolnik, vrh Sv. Ahac, pa vse do Ljubljanske kotline s Šmarno goro, ter v jasnem vremenu na verigo Kamniško-Savinjskih Alp.

Od izhodišča kolesarite navzgor proti vasi Gorenji Lazi, vzpon znaša okrog 1,6 km (od tega zelo strm približno 200 m). V kolikor želite skrajšati pot, na sredini vasi v križišču med hišama št. 8 in 10, zavijete naravnost navzgor, nadaljujete po kolovozu do obronka gozda, potem pa po vlaki strmo navzgor proti vasi Sinovica. Trasa je zelo strma in zahteva sestop s kolesa, toda razdalja do vasi znaša le 300 m. Druga opcija je, da na sredini vasi Gorenji Lazi zavijete levo, nadaljujete skozi gozd, po približno 1 km zagledate križišče. Levo je cerkev Sv. Marka, vi pa zavijete desno strmo navzgor proti vasi Sinovica. Strmina po 300 m malo popusti, pot do vrha znaša le 800 m in nas nagradi s prekrasnimi pogledi na Ribniško dolino ter na pogorje Velike in Male gore.

V vasi Sinovica nadaljujete proti vasi Preska (če pridete po poljski poti iz smeri Gorenji Lazi, zavijete pred tablo desno, v kolikor pridete po asfaltni cesti iz smeri Sv. Marko, pa zavijete levo).

Kolesarite čez vas Preska, pod vasjo Hudi Konec in se v vasi Hojce spustite na glavno cesto, ki vodi iz smeri Ortnek. Pogled na središče Slemen Sv. Gregor se vam odpre takoj na križišču za vasjo Hudi konec.

Po glavni cesti, ki ni prometna, kolesarite proti vasi Sv. Gregor, ves čas vas spremlja pogled na župnijsko cerkev Sv. Gregorja. Celotna pot od izhodišča do te točke znaša okrog 8,5 km.

Na parkirnem mestu pri gasilnem domu Sv. Gregor je nameščena turistična tabla Slemen, navzdol pa se vam odprejo prekrasni pogledi, ki v jasnem vremenu segajo vse do Ljubljanske kotline, Storžiča in verige Kamniško-Savinjskih Alp ter bližnjih vrhov, kot je Sv. Ahac, Osolnik, planota Rute.

Iz parkirišča se usmerite levo v smeri Sodražice mimo stavbe, v kateri je kulturni dom in šola. Spustite se okrog 0,5 km do prvega križišča, pri spustu bodite pozorni na romarsko baročno cerkev Nova Štifta, ki jo uzrete v daljavi na pobočju Velike gore. V križišču zavijete levo in kolesarite še 0,5 km po makadamski cesti pod vasjo Sv. Gregor, pri modri hiši pa spet prikolesarite na glavno cesto, ki vas direktno pripelje do Ortneka.

Spuščate se okrog 4,4 km skozi vasi Hojce, Gašpinovo, Rigelj (tukaj lahko zavijete desno in obiščete Turistično kmetijo Oblak), nadaljujete spust skozi vasi Maršiči, Praproče, vse do Ortneka. Spust je zelo razgleden, spremljajo vas prekrasni pogledi, desno na vrh Veliki Žrnovec, na katerem se nahajajo razvaline ortneškega Starega gradu in cerkvice Sv. Jurija, naravnost na vas Velike Poljane in vrh Grmada.

Ko se spustite do regionalne ceste Ljubljana–Kočevje je za vami okrog 14 km skupne poti. Čas za počitek lahko izkoristite za okrepčilo v baru Vinija, lahko pa se zapeljete ob glavni cesti in takoj desno čez železniško progo, kjer se nahaja gostilna Matjak.

Po počitku nadaljujete po gozdni cesti, ki se začne takoj za gostilno, pri hiši zavijete ostro desno navzgor, po 100 m strmine nadaljujete do križišča, v katerem se usmerite levo. Makadamski cesti sledite do konca, nikjer ne zavijete na stranske poti in se tako po okrog 5 kilometrih pripeljete na izhodiščno cesto za Gorenje Laze.

Potek prve trase lahko spremenite in skrajšate, če se od bara Vinija podate po zelo prometni regionalni cesti, pri čemer iz Ortneka do cilja prevozite le 3 km.

Potek trase lahko poljubno spremenite. V kolikor se pripeljete z avtom je izhodišče trase lahko parkirišče pri gostilni Matjak v Ortneku, lahko se usmerite na gozdno cesto proti opisanemu izhodišču Žlebič, ali pa nazaj na regionalno cesto, ki vas pred barom Vinija najprej usmeri na Sv. Gregor.

Spotoma lahko obiščete še kulturno-zgodovinska spomenika, razvaline ortneškega Starega gradu in cerkvice Sv. Jurija, ki se nahajajo na vrhu Veliki Žrnovec nad vasjo Hudi Konec. Pot je markirana po gozdni cesti kot pešpot.

Kolesarjenje lahko začnete tudi pod vasjo Zapotok pri baru Tabu, v tem primeru kolesarite čez vas do cerkve Sv. Marka in se potem pridružite opisani trasi. Pri vračanju nazaj pa se morate v Žlebiču usmeriti na vas Slatnik, se spustiti iz vasi do regionalne ceste Žlebič–Sodražica, zaviti desno in po manj kot 1 km zagledate bar Tabu.

Pot

Potek trase: Zamostec

ZamostecGrdi DolSv. GregorAndolMarolčeJunčjeGrebenjeČrni potok (gornji del vasi) – VintarjiPugledZadnikiŽimariceSodražicaZamostec

Izhodišče: Zamostec – Okrepčevalnica Urška (ob regionalni cesti Žlebič–Sodražica)

Pot: Srednje zahtevna, podlaga: asfalt, le kratki odcepi so makadamski.

Razdalja: Okrog 18 km, nadmorska višina izhodišča: 530 m, najvišja točka Sveti Gregor: 736 m.

Od izhodišča kolesarite navzgor proti središču vasi, v križišču zavijete levo, držite se lokalne ceste, ki pelje čez zaselek Grdi Dol, na koncu čaka kratek vzpon (0,7 km), ki pripelje do ceste, ki iz smeri Sodražice pelje na Sv. Gregorja. Usmerimo se levo navzgor, pri označevalni tabli občine Ribnica se začne vzpon, ki znaša približno 1,5 km. Celotno pot od izhodišča do središča vasi Sv. Gregor znaša okrog 5,3 km.

Sledi razgleden spust navzdol mimo vasi Andol, Marolče, Junčje (potrebni okrepčila se lahko ustavite v Okrepčevalnici Zvonček), pred označevalno tablo za občino Velike Lašče bodite pozorni na križišče, v katerem zavijete levo in se peljete skozi vas Junčje.

Na koncu vasi se začne makadamska gozdna cesta, kateri sledite vse do gornjega dela vasi Črni potok (na križišču, kjer je tabla za spodnji del vasi Črni potok ne zavijajte). Večji del poti vas spremlja gozdna senca in manjši potok, makadamski del znaša okrog 3,3 km.

V vasi Črni potok se usmerite levo navzgor proti vasi Vintarji, od tod nadaljujete mimo vasi Pugled in na koncu te poti se na križišču usmerite desno strmo navzdol (pred vami se nahaja tabla konec vasi Zadniki). Pogled vam že seže na Sodraško dolino in na pogorje Velike gore.

Strma cesta vas pripelje do vasi Žimarice, takoj desno zagledate gostilno Pri Lukatu, kjer nudijo slastnega odojka. V kolikor pa nadaljujete pot, se usmerite levo proti kraju Sodražica.

Kolesarite do Sodražice po glavni cesti še 3 km, se peljete čez središče kraja do župnijske cerkve in po stranski cesti mimo pokopališča, smučišča Izver do kraja Zamostec, kjer v prvem križišču zavijete levo čez most, mimo gasilskega doma in že zagledate izhodišče Okrepčevalnico Urška.

Združena trasa

Vzdržljivi kolesarji prve trase lahko to traso povežete z drugo. V tem primeru se ne spustite do Žimaric, temveč se v križišču na koncu poti iz vasi Pugled usmerite levo navzgor proti vasi Zadniki, nadaljujete čez vas Črnec (ob jasnem vremenu pogled na Triglav) in Brinovščico, kjer se na križišču pod vasjo Sv. Gregor pridružite prvi trasi. Združena trasa tako znaša okrog 32 km.

Združena trasa ali pa prva trasa se lahko pri kraju Ortnek (764 m n.v) nadaljuje z vzponom na Grmado (887 m n.v.) in spustom nazaj, kar poveča prevoženo razdaljo za 8,5 km.

Zemljevid

Kontaktni podatki

Javni zavod Rokodelski center Ribnica
Cesta na Ugar 6, 1310 Ribnica
T: +386 (0)1 836 11 04
E: info@rokodelskicenter-ribnica.si

Gostilna in picerija Harlekin
Gorenjska cesta 21, 1310 Ribnica
T: +386 (0)1 836 15 32

Okrepčevalnica Urška
Zamostec 15, 1317 Sodražica
T: +386 (0)1 836 61 28

Okrepčevalnica Zvonček
Junčje 1a, 1315 Velike Lašče
T: +386 (0)1 836 65 35
M: +386 (0)41 939 563

Turistična kmetija Oblak
Rigelj pri Ortneku 2, 1316 Ortnek
M: +386 (0)41 700 904, +386 (0)31 773 464

Gostilna pri Lukatu
Žimarice 21, 1317 Sodražica
T: +386 (0)1 836 64 59

Dom na Grmadi
Vrh pri Poljanah 3, 1316 Ortnek
T: +386 (0)40 466 902

Bar Vinija
Praproče 3, 1316 Ortnek

Gostilna Matjak
Ortnek 2a, 1316 Ortnek
M: +386 (0)51 720 010

Zgibanka Kolesarjenje po kraški planoti Slemena

Zgibanka Kolesarjenje po kraški planoti Slemena

prenesite zgibanko v PDF formatu

Izdal: DAFIN d. o. o., družba za računovodske storitve in davčno svetovanje Ribnica, zanj Mirjam Trdan • Tekst in foto: Mirjam Trdan • Zemljevid: vir: internet • Ribnica, 2017

predhodna objava naslednja objava