Ribniški grad

15. Oktober 2013 • Zanimivosti • objavil Administrator

Dvorišče ribniškega gradu (fotograf: Janez Novak)

Dvorišče ribniškega gradu (fotograf: Janez Novak)

Grad v Ribnici se prvič omenja leta 1263, čeprav je bil verjetno zgrajen že v enajstem stoletju. V osnovi je bil regularni obodni grad z dvema palacijema in dvoriščem z vodnjakom. V renesansi je dobil obzidje z obrambnimi stolpi. Grad je bil neosvojljiv že v turških časih, ko so se vanj ob nevarnosti zatekali domačini. Ribnico so Turki prvič napadli leta 1415, neobzidan trg je bil tako do srede šestnajstega stoletja večkrat požgan.

Prvega januarja leta 1944 so partizani grad požgali, da ne bi služil okupatorju. Nemška policija in slovensko domobranstvo sta kljub temu marca istega leta v njem organizirala svojo postojanko, ki so jo partizani večkrat neuspešno napadli.

Po drugi svetovni vojni so ostanke gradu preuredili v kulturne namene – v ohranjenem traktu obzidja je etnografski muzej. V njem si lahko ogledate stalni zbirki Suha roba in lončarstvo, Ribnica, veličina majhnosti ter Boj krvavi zoper čarovniško zalego (zadnjo ‘čarovnico’ so v Ribnici zažgali leta 1701). Nekdanje grajsko dvorišče je od začetka osemdesetih spominski park kulturnikov, v katerem je petinšestdeset obeležij rojakov z ribniškega območja. Grajski kompleks zajema tudi letno gledališče in poročno dvorano. Julija in avgusta Turistično društvo Ribnica vsak petek organizira Grajske večere, na katerih nastopajo slovenski glasbeniki in gledališčniki.

predhodna objava naslednja objava